Ideasta se lähtee!

Oletko halunnut pitkään jotain muutosta pihaasi, mutta et ole saanut mitään aikaan? Pihasuunnitelman tilaaminenkin voi olla suuren kynnyksen takana, jos ei tiedä mitä suunnittelijalta pyytäisi ja mitä kaikki maksaa.

Suunnitellessasi pihaa itse, pääset jo pitkälle, koska siten käynnistät prosessin, joka saa sinut pohtimaan pihaa entistä analyyttisemmin. Näin selviää, mitä pihastasi toivot ja voit näyttää suunnitelmaasi ammattilaiselle. Sen ansiosta hän ymmärtää toiveitasi paremmin. Muista, että paperilla kaikki on sallittua, ja että yltiöpäisestä suunnitelmasta voi kehkeytyä työstämällä täysin toteutuskelpoinen, kunhan et teilaa ideoita heti alkuunsa.

Kun suunnittelet istutuksia, mieti, mihin kohtaan tarvitset korkeita kasveja näkösuojaksi ja miten saisit istutusalueista yhtenäisiä, jotta vaikutelmasta ei tule rauhatonta. Suorat muodot on yleensä helpompi toteuttaa kuin kaarevat ja pyöreät. Kaarevat muodot ovat kuitenkin luontevia, ja sulautuvat yhteen kasvillisuuden kanssa. Kun suunnitelma on valmis, voit ryhtyä puuhaan itse tai antaa suunnitelman ammattilaisen työstettäväksi.

Auli Honkanen. ViherPiha 1/2008 s. 80

Alkuperäistä tekstiä on kirjoittajan luvalla muokattu ja lyhennetty ja sen pilkutusta on muutettu.


Vastaukset

  1. Pihasuunnitelman tilaaminenkin voi olla suuren kynnyksen takana, jos ei tiedä, mitä suunnittelijalta pyytäisi ja mitä kaikki maksaa.
    Mitä-sana aloittaa uuden sivulauseen, joka erotetaan sitä hallitsevasta jos-sanalla alkavasta sivulauseesta pilkulla. Kahta ja-sanalla rinnastettua mitä-sivulausetta ei eroteta pilkulla.
  2.  Suunnitellessasi pihaa itse pääset jo pitkälle, koska siten käynnistät prosessin, joka saa sinut pohtimaan pihaa entistä analyyttisemmin.
    Lauseenvastiketta (suunnitellessasi) ei eroteta pilkulla.
  3. Näin selviää, mitä pihastasi toivot, ja voit näyttää suunnitelmaasi ammattilaiselle. Mitä-sanalla alkava sivulause erotetaan molemmin puolin pilkulla päälauseesta.
  4. Muista, että paperilla kaikki on sallittua ja että yltiöpäisestä suunnitelmasta voi kehkeytyä työstämällä täysin toteutuskelpoinen, kunhan et teilaa ideoita heti alkuunsa. Rinnastuskonjunktiolla (ja) yhdistettyjä rinnasteisia sivulauseita (tässä että-sanalla alkavia lauseita) ei eroteta pilkulla toisistaan.
  5. Kaarevat muodot ovat kuitenkin luontevia ja sulautuvat yhteen kasvillisuuden kanssa. Ja-sana yhdistää kaksi päälausetta, joilla on yhteinen subjekti (kaarevat muodot), eikä lauseita siksi eroteta pilkulla.

Pilkkusääntöjä voi kerrata Kielikellosta 3/1995 ja 2/2006 ja Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta (s. 174).