Kysymys: Kumpi mahtaa olla oikea kirjoitusasu, design-vuosi  vai  designvuosi? Tarvitaanko yhdysmerkkiä?

Vastaus: Yhdyssanan osana oleva vierasperäinen sana ei edellytä yhdysmerkin käyttöä, vaan kirjoitusasu on sama kuin minkä tahansa tavallisen yhdyssanan (esim. cashewpähkinä, rockmuusikko). Niinpä designvuosi, designpääkaupunki jne. ovat suositeltavia kirjoitusmuotoja. Jos yhdyssanan osien rajaa (ja siis sanan merkitystä) on vaikea hahmottaa, viivaa voi kuitenkin halutessaan käyttää selvyyden vuoksi (franchising-sopimus ~ franchisingsopimus). Etenkin, kun yhdyssanan rajalla on vokaali, yhdysmerkki auttaa hahmottamaan sanakokonaisuutta (designohjelma ~ design-ohjelma).

– Yhdysmerkkiä sen sijaan tarvitaan, kun yhdyssanan osana on erisnimi, merkki, numero tai koodi, siis esimerkiksi Helsinki-opas, @-merkki, e-kirja, 200-vuotisjuhla, A4-koko)

 

designpääkaupunki kansainvälisen muotoilujärjestön ICIDin valitsema kaupunki, jossa tietyn vuoden ajan järjestetään runsaasti alan tapahtumia (Sanapoimintoja,  2011 Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivut)

design [disain] (taivutus: designi/a, -ssa jne.) (taide)teollisuuden tuotteiden muotoilu, suunnittelu (Kielitoimiston sanakirja 2006)