Kysymys

Kun ulkona on kylmää, märkää ja muutenkin ankeaa, ei ulkoliikunta houkuta. Kuntosaliharjoittelulle syys- ja talvipimeät sen sijaan ovat mitä parhainta aikaa. Samalle salille mahtuvat yhtä hyvin niin bodymunkit eli koko elämänsä treenaamiselle pyhittäneet askeetit kuin tavalliset kunnonkohottajatkin. Erikoisaloihin ja harrastuksiin liittyy yleensä oma slanginsa, ja tämä pätee myös kuntosalilla treenaamiseen. Tiedätkö, mitä tarkoittavat seuraavat kuntosalilla kuultavat sanat?

  1. palkkari
  2. mave
  3. apinaote
  4. bulkata
  5. pena
  6. spottari
  7. ATG-kyykky
  8. pumppi
  9. romu
  10. roina
Nouseeko rauta? Levytanko on lastattu levypainoilla. Kuva: Pixabay.

Vastaus

  1. palkkari Tiukan treenin jälkeen siemaistaan palkkari eli palautusjuoma, jonka tarkoituksena on käynnistää kehon palautuminen. Myynnissä on valmiita juomasekoituksia, mutta monet koostavat palkkarinsa itse sekoittamalla esimerkiksi proteiini- ja hiilihydraattijauhetta veteen tai muuhun nesteeseen.
  2. mave Voimailun perusliikkeisiin kuuluu maastaveto, tosiharrastajien kesken mave. Koko kehoa, mutta etenkin takareisiä, pakaroita ja alaselkää vahvistavassa liikkeessä esimerkiksi levytanko tai käsipainot nostetaan maasta jalat ja selkä suoristaen.
  3. apinaote Kun vaikkapa levy- tai rekkitankoon tartutaan siten, että kaikki sormet ovat samalla puolella tankoa, kyseessä on apinaote. Tavallisessa otteessa peukalo on eri puolella tankoa kuin muut sormet.
  4. bulkata Lihas tarvitsee kasvaakseen kovaa treeniä, hyvää palautumista ja riittävästi rakennusaineita, siis käytännössä ruokaa. Jotkut uskovat, että lihaskasvua voi kiihdyttää bulkkaamalla eli syömällä reippaasti enemmän kuin kuluttaa. Ikävä kyllä bulkkaaminen kasvattaa lihaksen lisäksi myös vyötärön vararavintorengasta.
  5. pena Ehkäpä tunnetuin kuntosaliliike on penkkipunnerrus eli pena. Ylävartaloa kokonaisvaltaisesti vahvistava liike kohdistuu etenkin rinta- ja ojentajalihaksiin sekä olkapään etuosaan. Pena suoritetaan yleensä erityisesti tätä liikettä varten tarkoitetulla penkillä selällään maaten. Suorille käsille nostettu levytanko lasketaan alas rinnalle ja punnerretaan takaisin ylös.
  6. spottari Raskaissa kuntosaliliikkeissä, kuten penkkipunnerruksessa, on hyvä olla varmistaja eli spottari, joka pitää huolta siitä, ettei nostaja jää kiipeliin tangon alle, jos voimat loppuvat tai jokin menee liikettä suorittaessa vikaan. Spottari voi myös kannustaa ja tarkkailla suoritustekniikan puhtautta.
  7. ATG-kyykky Jalkakyykky kuuluu useimpien kuntosalia harrastavien liikevalikoimaan. Yleensä liike neuvotaan tekemään niin, että seisoma-asennosta laskeudutaan kyykkyyn, kunnes reidet ovat samansuuntaiset lattian kanssa. Jotkut kuitenkin suosivat laajempaa liikerataa ja tekevät syväkyykkyä eli ns. ATG-kyykkyä (engl. ass to grass squat, ’takapuoli nurmikkoon -kyykky’). Tämä kyykkymuunnelma edellyttää hyvää liikkuvuutta ja terveitä polvia.
  8. pumppi Monet pitävät onnistuneen treenin merkkinä pumppia eli turvotuksen ja täyteyden tunnetta harjoitettavissa lihaksissa. Pumpissa lihas myös näyttää tavallista isommalta ja verisuonet saattavat nousta selvästi näkyviin. Ilmiö johtuu pääasiassa veren pakkautumisesta lihakseen. Ryhmäliikuntatunneilla käyville pumppi sen sijaan tarkoittaa yleensä bodypumpia (rekisteröitynä tavaramerkkinä BODYPUMP) eli erästä ohjatun lihaskestävyysharjoittelun muotoa.
  9. romu Voimaharjoittelussa käytettäviä painoja, varsinkin levytankoon lisättäviä levypainoja, kutsutaan usein romuksi tai raudaksi.
  10. roina Kuntosaliharrastuksella voi olla nurjatkin puolensa. Yksi niistä on dopingaineiden käyttö. Yleensä dopingin ajatellaan liittyvän vain kilpaurheiluun, mutta joskus harvoin myös tavalliset harrastajat saattavat vauhdittaa kehitystään kielletyillä aineilla. Silloin puhutaan kuntodopingista. Salislangissa dopingaineita nimitetään yleisesti roinaksi ja niiden käyttöä roinaamiseksi.