Tämän vuoden maaliskuussa lehdet uutisoivat amerikkalaisen hittiherkun saapuneen Suomeen. Nyt meilläkin on päästy maistamaan uppopaistettua, kermalla täytettyä, sokerissa pyöriteltyä ja kuorrutettua leivonnaista nimeltään cronut. Tuotteen kehitti Amerikassa ranskalainen leipuri Dominique Ansel, ja se tuli myyntiin New Yorkissa toukokuussa 2013. Tuotteesta tuli niin suosittu, että Time-lehti valitsi sen yhdeksi vuoden 2013 parhaista keksinnöistä.
Cronut on valmistettu kroissanttitaikinasta ja leivottu donitsin muotoon. Näiden kahden yhdistelmästä leivonnainen on myös saanut alkuperäisen nimensä: cro[issant] + [dough]nut (tai [do]nut). Suomeen leivonnainen saapui alkuperäisellä nimellään, mutta jo ennen sen tuloa oli lehdissä ja Facebookissa mietitty, mikä nimi maistuisi parhaalta suomalaisten suussa.
Yksi leivonnaisen suomalaisista nimityksistä on ollut cronutti ja sen suomalaisempi muoto kronutti. Jälkimmäisessä nimityksessä toteutuvat lainasanojen mukauttamisperiaatteet: vierasperäinen c-kirjain on vaihdettu suomalaisemmaksi k:ksi, ja sanan loppuun on lisätty suomelle ominainen loppuvokaali i. Samalla tavoin on suomen kieleen mukautettu esimerkiksi sana kroissantti ranskan kielen sanasta croissant.
Yhtä aikaa kronutti-muodon kanssa leivonnaisesta on käytetty nimityksiä cronitsi ja kronitsi. Cronitsi-nimityksessä yhdistyvät alkuperäinen amerikkalainen cronut ja suomalainen donitsi. Kronitsin voi katsoa olevan cronitsin suomalaisempi mukaelma tai sitten sulauma sanoista kro[issantti] ja [do]nitsi.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja niinpä leivonnaisen tapaa joskus myös muodossa cronutsi. Tämä muoto on saattanut syntyä edellisen tapaan sanoista cronut + [donit]si, mutta mahdollisesti myös niin, että alkuperäiseen cronut-sanaan on liitetty englannin kielen monikon s ja suomen sananloppun i. Samaan tapaan ovat aiemmin syntyneet sanat donitsi (engl. doughnut) ja skonssi (engl. scone).
Tällä hetkellä edellä mainituista nimityksistä yleisin on kronitsi. Se sopii hyvin suomalaiseen suuhun, ja siitä voi päätellä myös leivonnaisen alkuperän eli lehtevän kroissantin ja pyöreän donitsin herkullisen liiton.