Näyteikkuna, jossa kenkälaatikoita pinoissa ja kaksi RAJU ALE -40%, -50%, -60% -julistetta.
Kuva: Eero J. Laamanen. Vastavalo.

Kysymys

Miten hinnan alentaminen merkitään vaikkapa ilmoitukseen: alennus 40 % vai alennus ​​​​​​​−40 %? Tarvitaanko miinusmerkkiä?

Vastaus

Kielitoimiston sanakirjan mukaan sana alennus tarkoittaa alentamista tai hinnasta ostajalle myönnettävää vähennystä. Miinusmerkillä taas merkitään jonkin asian vähentämistä tai negatiivista lukua. Jos lauseessa on sana alennus, ei tarvita miinusmerkkiä lukusanan edessä. Alennus-sana ja miinusmerkki prosenttiluvun edessä voidaan nähdä vaihtoehtoisina tapoina ilmaista samaa asiaa. Hinnanalennuksen merkitsemiseen on siis muutamia erilaisia tapoja:

Yli 180 tuotetta jopa 60 %:n alennuksella!
Alennus 30 % kaikista tuotteistamme.
​​​​​​​−25 % normaalihintaisista tuotteista.

​​​Viimeisessä esimerkissä miinusmerkki osoittaa, että tuotteiden hinnasta vähennetään 25 prosenttia. Tämän takia alennusta ei tarvitse erikseen mainita.

Ilmoituksissa näkee usein käytettävän samassa virkkeessä sekä alennus-sanaa että miinusmerkkiä prosenttiluvun edessä, esimerkiksi ”Alennus −40 %”. Ilmaus on jossain määrin harhaanjohtava, koska sen voidaan tulkita tarkoittavan oikeastaan 40 prosentin hinnankorotusta. Kuluttajat ovat kuitenkin niin tottuneita tähän merkintätapaan, että väärinkäsityksen vaaraa tuskin on. Siitä huolimatta tarkkuutta vaativissa asiateksteissä on hyvä välttää harhaanjohtavia merkintöjä.

Lisäksi on vielä muistettava, että lukusanan jälkeen tulee väli ennen prosenttimerkkiä (40 %) ja että lauseyhteys saattaa vaatia taivutuspäätteen liittämistä prosenttimerkkiin kaksoispisteen avulla. Esimerkiksi ilmauksessa 40 %:n alennus (”neljänkymmenen prosentin alennus”) taivutuspääte pitää merkitä, mutta ei ilmauksessa alennus 40 % (”alennus neljäkymmentä prosenttia”).

Katso myös

Kielitoimiston ohjepankki: Prosenttimerkki (%)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kielitoimiston ohjepankki: Plusmerkki ja miinusmerkki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kielitoimiston sanakirja: alennus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)