Tunnistatko seuraavat uudet ilmaisut?

 1. baarihyppely
 2. hulailu
 3. jauholeipomo
 4. mimmikirjallisuus
 5. rahakoira
 6. sirkkapatukka
 7. tiedonharavointi
 8. 5:2-dieetti
 9. vlogi
 10. Yt.
Kuvitus: Ilmari Hakala.

Vastaukset

 1. Leikillinen ilmaus baarihyppely tarkoittaa baarikierrosta, baarista baariin kiertelyä. Sana yhdistyy meillä sanaan saarihyppely, jolla on kuvattu saarelta toiselle matkaamista esim. Kreikassa. Kyseessä lienee kuitenkin käännös englannin sanasta bar-hopping
 2. Hulailu on liikuntamuoto tai tanssi, jossa pyöritetään hulavanteita. Lajia kutsutaan myös hulavanteiluksi sekä englannin sanojen hoopdancing ja hooping mukaan hooppaukseksi. Alun perin hula on havaijilainen tanssi.
 3. Jauholeipomo on perinteinen leipomo, jossa kaikki (siis taikinakin) tehdään alusta pitäen itse. Sanaa on alettu käyttää erotukseksi liikkeiden yhteydessä toimivista paistopisteistä, ”leipomoista”, joissa käytetään puolivalmisteita. Jälkimmäisten nimitykseksi onkin ehdotettu sanaa paistamo.
 4. Mimmikirjallisuudella tarkoitetaan viihteellistä, varsinkin nuorille naisille suunnattua kirjallisuutta, jonka nimitys englanniksi on chick lit (Kielikello 3/2013: Chick lit.)  Vastaavaa romanttista elokuvan lajityyppiä taas on nimitetty mimmielokuvaksi tai mimmileffaksi; se on käännös englannin kielen ilmaisusta chick flick.
 5. Rahakoira on koulutettu haistamaan setelit, ja sitä käytetään tullissa matkustajien laittomien rahakätköjen paljastamiseen. 
 6. Sirkkapatukka (hyönteispatukka) on ihmisravinnoksi tarkoitettu tuote, joka vastaa YK:n haasteeseen lisätä hyönteissyöntiä myös länsimaissa.
 7. Tiedonharavointion Tietotekniikan termitalkoiden suositus englannin termin data scraping ~ data harvesting suomennokseksi.Se tarkoittaa tietojen automaattista kokoamista tekstiaineistosta. Verkkosivujen haravointi (engl. web scraping, web harvesting, screen scraping) on tiedonharavointia, jossa tietoja kerätään verkkosivuilta. Tiedonlouhinta (engl. data mining) taas onlaajojen rakenteisten tietoaineistojen läpikäymistä merkittävän informaation löytämiseksi. (www.tsk.fi)
 8. Vuoden 2013 muodikkain laihdutuskeino oli 5:2-dieetti, jonka mukaan syödään erittäin kevyesti kahtena ja normaalisti viitenä päivänä viikossa. Dieettiä on nimitetty myös pätkäpaastoksi (ks. Kuukauden sanat 2013, syyskuu Kotuksen verkkosivuilla). 
 9. Vlogi on lyhentymä sanasta videoblogi;  videoblogata  = puhua kameralle ja julkaista tuotos videona verkossa.  Videoblogi koostuu pääasiassa videoista, mutta voi sisältää myös kuvia ja tekstiä.
 10. Lyhennettä Yt. on alettu käyttää mm. sähköpostiviestien lopputervehdyksenä sanaparin  ”ystävällisin terveisin” sijasta. Ennestään lyhenteellä yt. on merkitys ’yhteistoiminta’.  

Sanat on poimittu Kotimaisten kielten keskuksen nykykielen sanatietokannasta ja Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoista (www.tsk.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)).