Kysymys

Kaikki ruokaan ja syömiseen liittyvä on nyt kiinnostavaa. Seuraavat sanat onkin valittu tästä aihepiiristä. Ne on luotu sulauttamalla kaksi sanaa yhdeksi uudeksi yhdistelmäsanaksi eli kontaminaatioksi. Tiedätkö, mitä sanat tarkoittavat ja mistä sanoista ne on muodostettu?

 1. blondie
 2. brinner
 3. maistingit
 4. pehmelö
 5. sekaani
 6. tunajuuri
 7. varmesaani
Kuvitus: Ilmari Hakala.

Vastaus

 1. blondie (blond + brownie): Brownie on tuttu amerikkalainen suklaaleivonnainen, jonka ruskea (brown) väri johtuu taikinaan sekoitettavasta suklaasta ja kaakaosta. Vaalea (blond) versio eli blondie herkusta syntyy valkosuklaata käyttämällä.
 2. brinner (breakfast + dinner): Jo pitkää monissa ravintoloissa on tarjoiltu viikonloppuisin brunssia (breakfast + lunch) eli aamiaisen ja lounaan sekamuotoa. Nyt muodissa on kuitenkin brinner eli ateria, jossa aamiaisruokia syödään päivällisaikaan.
 3. maistingit (maistiaiset + tasting): Tasting on maistajaistilaisuus, jossa testaillaan yleensä alkoholijuomia, kuten viinejä. Kyseessä on sitaattilaina englannista. Maistingeilla on sama merkitys, mutta sana on muodostettu sulauttamalla keskenään tasting ja suomen maistiaiset.
 4. pehmelö (pehmeä + pirtelö): Smoothie on makoisa juoda mutta piinallinen lausua ja taivuttaa. Kävisikö kotoiseksi vastineeksi pehmelö, jossa yhdistetään juoman rakennetta kuvaava adjektiivi ja samantapaista juomaa tarkoittava sana?
 5. sekaani (sekasyöjä + vegaani): Monet noudattavat nykyisin jotakin erityistä ruokavaliota. Esimerkiksi vegaani välttelee kaikkia eläinkunnan tuotteita ja gluttaaja gluteenia, fleksari syö enimmäkseen kasviksia mutta joskus myös lihaa ja freegani suosii eettisistä syistä hävikkiruokaa. Moisessa joukossa on tylsää olla tavallinen sekasyöjä. Ehkäpä siksi onkin keksitty nimitys sekaani, joka tarkoittaa sekaravinnon syöjää mutta joka kuulostaa ehkä hienommalta tai hauskemmalta.
 6. tunajuuri (tuna ’tonnikala’ + punajuuri): Kuten maistingeissa myös tunajuuressa yhdistelmäsana muodostetaan sulauttamalla toisiinsa englannin- ja suomenkielinen sana. Tunajuuressa punajuuri on saatu muistuttamaan tonnikalapihviä.
 7. varmesaani (vegaaninen + parmesaani): Vegaaniksi ryhdyttyään saattaa jäädä kaipaamaan joitain eläinperäisiä tuotteita – kuten juustoa. Parmesaanin vegeversio varmesaani syntyy jauhetuista cashewpähkinöistä, kookosöljystä ja mausteista.