4/1996
2 hengen huone
Sari Maamies
Yhdysmerkkiä käytetään usein turhaan sellaisissa ilmauksissa kuin ”2-hengen huone”, ”4-viljan puuro”, ”10-vuoden ikäinen”. Kaksi henkeä, …
Kysyttyä
Akropolis ja Rocktropolis
Sari Maamies
Kreikkalaiset historialliset polis-loppuiset nimet taivutetaan pitkävokaalisina: Akropolis : Akropoliin. Tätä taivutustapaa ei kuitenkaan sovelleta uudempiin …
Kysyttyä
Faksi, f.
Sari Maamies
Kuten Kielikellossa 2/94 on kerrottu, kielitoimisto suosittaa sanojen ”fax” ja ”telefax” tilalle suomeen mukautettuja sanoja …
Kysyttyä
Keskustelua saarivaltakunnan nimestä
Paavo Anttila, Risto K. Lindholm
Sirkka Paikkalan kirjoitukseen Saarivaltakunnan nimi (Kielikello 3/96) on tullut muutamia kommentteja lukijoilta. Julkaisemme tässä niistä kaksi.
Keskustelua
Kisapaikkojen nimiä lähellä ja kaukana
Saara Welin
Venäjää korvakuulolta Sydäntalven perinteiset hiihtokisat lähinaapurissa Kannaksella ovat taas ovella. Kilpailupaikan nimi on joka vuosi …
Artikkeli
Kuinka koulu sai nimen?
Maire Vidgren-Hätinen
Luin rivin, luin kaks, vereni tunsin kuumemmaks Eräänä helmikuisena lauantaiaamuna sain aamupalan väärään kurkkuun, kun …
Hallinnon nimet
Kätilöopistolla ja konservatoriossa
Sari Maamies
Opisto-sanaa taivutetaan yleensä sisäpaikallissijoissa, kun halutaan ilmaista siellä oleskelua. Opiskellaan siis vaikkapa Otavan opistossa mieluummin …
Kysyttyä
Mansikin tyttäret
Matti Vilppula
Muuan lukija kritisoi Suomen Luonto -lehden syyskuun numerossa sitä, että lehti on aiemmin (7/1996) eräässä …
Artikkeli
Monimuotoiset yhdyssanat
Riitta Eronen
Adjektiivialkuisten yhdyssanojen taivutus Yhdyssanoista herättävät usein hämmennystä adjektiivialkuiset eli sellaiset kuin vaikkapa nuoripari, isoäiti ja …
Yhteen vai erilleen
Monitulkintaisia genetiivirakenteita
Klaus Laalo
Kirjoitetulle kielelle tyypillinen viestintäongelma on se, että kirjoittaessa on mahdollista suunnitella ja muotoilla rauhassa hyvinkin …
Artikkeli