1/2015
Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö
lintu vai kala?
Liisa Seppänen
Miksi opinnäytetyössä pitää olla kirjallinen osa? Miksi ei riitä, että olen tehnyt asiakkaalle onnistuneen verkkosivustoprojektin? Mistä tähän muka voisi keksiä jotain “teoriaa”? Eihän minusta mitään tutkijaa ole tulossa!
Tekstit, tekstilajit ja tyyli
Ananastukka ja pakotejuusto sekä muita vuoden sanoja
Riitta Eronen
Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla julkaistiin taas tammikuussa kokoelma edellisen vuoden (2014) uudissanoja. Listaa tutkiessaan näkee, …
Uudissanat
Kaksihahmotteiset verbirakenteet uutiskielen riesana
Markus Lång
Jussi Pahikkala kirjoitti Kielikellossa 2/2014 ”etupainoisista lauseista” (ks. Lue myös), joissa finiittiverbi esiintyy liian kaukana …
Rakenteet
Karaktäärit kuukaudet
Tarja Riitta Heinonen
Tätä kirjoittaessani vietetään tipattoman tammikuun jatkeeksi hissitöntä helmikuuta. Ilmeisesti kyse on pienemmän piirin kampanjasta, mutta …
Sanonnat ja fraasit
Kielenhuolto ja tieteellisen kirjoittamisen opetus
Jepa Piirainen
Kielen- ja tekstinhuolto kuuluu osana tieteellisen kirjoittamisen opetukseen. Mitä opettajat ja opiskelijat ajattelevat kielenhuollon sisältöjen tarpeellisuudesta ja miten opetuksesta saadaan motivoivaa?
Kielen opetus ja oppiminen
Kieli verkossa – kielentutkimus 2.0
Lasse Hämäläinen
Digitaalinen viestintä on merkittävä osa jokapäiväistä elämäämme. Kielellinen vuorovaikutus tapahtuu yhä useammin internetissä, josta on …
Julkaisuja
Kielitoimisto suosittaa yhä
Riitta Eronen
Kielitoimisto täyttää 70 vuotta. Se on siis elänyt samat vuosikymmenet kuin koko sodanjälkeinen Suomi. Maailma, …
Toimitukselta
Kielitoimisto yleiskielen huoltajana
Salli Kankaanpää
Kielitoimisto täyttää 70 vuotta. Sen kunniaksi Kielikellossa julkaistaan kirjoitussarja, jossa esitellään Kielitoimiston nykyisiä toimintoja ja niiden taustaa. Ensimmäisenä on vuorossa yleinen kielenhuolto. Sarjan seuraavissa osissa esitellään nimistönhuoltoa, virkakielen kehittämistä ja koulutusta sekä yleiskielen sanakirjatyötä.
Kielenhuollon historia ja periaatteet
Kielitoimiston ohjepankki: kieliohjeita kätevästi
Henna Leskelä, Raija Moilanen, Suvi Syrjänen
Kielitoimiston ohjepankki on verkossa toimiva kieli- ja nimiohjeiden hakupalvelu. Tässä kirjoituksessa esitellään ohjepankin käyttöä.
Kielenhuollon historia ja periaatteet
Kompromisseja vai kompromissejä
vierassanojen taivutuspäätteen vokaali
Sari Maamies
Vierassanojen taivutus tuottaa toisinaan päänvaivaa: onko taivutuspäätteessä a vai ä eli kirjoitetaanko pyramidia vai pyramidiä? Sanaryhmän epäyhtenäisyyden vuoksi vokaalinvalintaa koskeva sääntö on monisyinen ja osin häilyväkin.
Taivutus ja johtaminen