Siirry sisältöön

1/1983

Juova-numerokoodi

Taru Kolehmainen

Varsinkin kulutustavaroiden kaupassa on Suomessakin saamassa jalansijaa kansainvälinen tuotepakkausten merkintäjärjestelmä, jonka tavallinen kuluttaja huomaa lähinnä …

Artikkeli

Keskiasteen kanttori

Esko Koivusalo

Lehti-ilmoituksen mukaan Mikkelin hiippakunnalta sai hakea 30.6.1982 mennessä Kiteen seurakunnan ”keskiasteen kanttorin virkaa”. Eikä tämä …

Artikkeli

Kieli ja virkakoneisto

Kaarina Suonio

Kulttuuri- ja tiedeministeri Kaarina Suonio otti kantaa hallinnon kielen ajankohtaisiin ongelmiin avatessaan ”Kieli ja virkakoneisto” -teemapäivän 30.10.1982. Tilaisuuden järjestivät Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Nykysuomen seura ja Helsingin Sanomat. Seuraavassa ministeri Suonion puhe kokonaisuudessaan.

Artikkeli

Kostet-, Viirret-tyyppisten nimien taivutus

Eeva Maria Närhi

Suomessa on käytössä pieni määrä omakielisiä -et-loppuisia sukunimiä, sellaisia kuin Kostet, Pyörret, Viirret. Ne edustavat …

Oikeinkirjoitus ja kielioppi

Monitoimimuoti

Irma Nissinen

Tehokkuuden tavoittelu näkyy kielenkäytöllemme tyypillisestä yhdyssanojen muodostuksesta. Iskevän otsikkotyylin mukaisesti liitetään pitkiäkin määritteitä pääsanan kanssa …

Artikkeli

Norjan kielimuotojen nimitykset

Olli Nuutinen

Norjassa on kaksi virallista kielimuotoa, bokmål ja nynorsk. Näiden lisäksi esiintyvät Norjan kielioloista puhuttaessa nimitykset …

Artikkeli

Presidentti vai puheenjohtaja

Raija Lehtinen

Presidentti-sana on Suomessa ennen muuta tasavallan päämiehen arvo- ja virkanimi. Myös tuomioistuinten esimiehet ovat Suomessa …

Artikkeli