Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tiedottajalta haluttiin varmistus siihen, mitä tarkoittaa lakia käsiteltäessä termi porsaanreikä ja onko kyseessä myönteinen vai kielteinen asia. Kysyjä ei ollut osannut yhdistää kielikuvaa itse porsaaseen – sikaan.
Alun perin porsaanreikä johtuu käytetyistä sikojen aitauksista. Pieniä porsaita varten tehtiin aitaan reikiä, niin että ne pääsivät juoksentelemaan vapaammin. Vikkelät pikkuporsaat keksivät reikiä sieltäkin, mistä ei olisi pitänyt, ja juoksivat pahantekoon. Siksi sana on saanut kielteisenkin merkityksen. Huonosti tehdystä työstä on ruvettu sanomaan, että siihen jää porsaanreikiä. Jos lukemaan opetteleva on hypännyt vaikeiden sanojen yli, on sanottu, ettei saa jättää porsaanreikiä.
Yleisesti sanaa käytetään puhuttaessa lainsäädännöstä (Kielitoimiston sanakirjan mukaan porsaanreikä on ”lain tai muun säädöksen aukko, jota käytetään erilaisten etujen hankkimiseen, esim. veronkiertoon”). Lainlaatijat pyrkivät tukkimaan kaikki porsaanreiät, mutta hyvä laintuntija kyllä löytää ne. Tänä keväänä monissa puheenvuoroissa puhuttiin dieselkäyttöisten henkilöautojen verotuksessa löytyneestä porsaanreiästä. Valtiovarainministeriö hätääntyi, koska tuhannet autonostajat rekisteröivät dieselkäyttöiset henkilöautonsa pakettiautoiksi lain sallimaan tapaan. Huonon lain synnyttämä porsaanreikä tukittiin.
Myös tietotekniikan alalta löytyy porsaanreikiä: ”Sisäisen verkon käyttäjä saattaa asettaa itselleen oman modeemiyhteyden, joka ohittaa palomuurit. Jos tämä on lisäksi asetettu huolimattomasti, se saattaa olla porsaanreikä yrityksen sisäiseen verkkoon.”