Kysymys: Keskustelupalstalla pohdittiin, mikä olisi paras tapa laihduttaa ja kuinka kohtuullisen mahan saisi pois parissa kuukaudessa. Eikö kohtuullinen tarkoita sopivaa? Miksi siis pitäisi päästä eroon tällaisesta mahasta?

Vastaus: Sanojen kohtuullinen ja kohtalainen merkitykset menevät usein sekaisin. Sanakirjojen mukaan sanan kohtuullinen merkitys on asianmukainen, laatuunkäypä, kunnollinen, sopiva, ei liian suuri tai liian pieni. Kysymyksen esimerkissä vatsa lienee ainakin kirjoittajan mielestä liian suuri. Tähän yhteyteen sopisikin paremmin sana kohtalainen tai tarkemmin  kohtalaisen suuri.

Kohtalainen tarkoittaa, että jokin on melko hyvä, mukiinmenevä, melkoinen tai joltinenkin. Kohtuullinen vuokra on sopiva ja asianmukainen, mutta kohtalainen vuokra voi olla jo melko suuri. Jos elokuvaa luonnehditaan kohtalaiseksi, se on ihan kelvollinen, ei hyvä eikä huono..

Viime hellekesän levätilannetta on kuvattu sekä kohtalaiseksi (melko hyväksi) että kohtuulliseksi (kohtuuden rajoissa pysyväksi). Tässä käyttöyhteydessä merkitykset limittyvät ja niiden välille on vaikea löytää merkityseroa – ne voivat tarkoittaa jopa samaa asiaa.

Jotta ilmaus olisi mahdollisimman yksitulkintainen, kannattaa kiinnittää huomiota sanojen merkityksiin. On eri asia, jos talvilomakohde on kohtalaisen eli aikamoisen lentomatkan päässä kuin kohtuullisen eli sopivan matkan päässä. Kun uutisessa kerrotaan, että unkarilaiset ovat kohtuullisen epätoivoisia myrkkyvuodon takia, olisi selvempää sanoa, että he ovat melkoisen eli kohtalaisen epätoivoisia.

Kirjoittaja työskentelee kouluttajana Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa.