Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Nina Kamppi

Jopas tulit, sano Kukkola käkee

Nina Kamppi

Murteiden ja yleiskielen erot eivät ilmene vain sanastossa ja sanojen muodoissa, vaan sanaa laajempienkin kokonaisuuksien muodostamisessa on vaihtelua. Esimerkiksi kun yleiskielessä puhutaan lapsille tai lapsista, murteissa on voitu puhua lapsia.

Kielimuodot

Käki männyn oksalla, taustalla sinitaivas.

Ruoto emättimessä
sanojen ja merkitysten taivalta

Nina Kamppi

Sana emä tarkoittaa murteissa äitiä, mutta sille on lisäksi kehittynyt runsaasti myös muita merkityksiä. Samakantaisia johdoksiakin on paljon, kuten emakko, emäntä ja emätin. Murteissa ja nykykielessä viimeksi mainitulla sanalla ei kuitenkaan viitata samaan anatomiseen kohteeseen.

Kielimuodot

”Talo on hirsistä näyttää tehty”
murteiden erikoisia verbirakenteita

Nina Kamppi

Kielenkäyttäjällä on monenlaisia keinoja ilmaista suhtautumistaan lausumansa sisältöön, esimerkiksi siihen, pitääkö hän sitä varmana tai mahdollisena ja perustuuko väite kuulopuheeseen tai itse havaittuun. Aistihavaintoihin perustuvia väittämiä voidaan ilmaista muun muassa verbeillä kuulua, näkyä ja näyttää, joilla on murteissa mielenkiintoisia, yleiskielestä poikkeavia käyttötapoja.​​​​​​​

Kielimuodot

Häätyykö olla kotuksessa yötä?

Nina Kamppi

Pakkoa tai velvollisuutta voidaan ilmaista eri tavoin, mm. verbeillä täytyä ja pitää. Eräissä murteissa tunnetaan myös samaa tarkoittava verbi häätyä.

Kielimuodot

Renki isäntää käsittämässä

Nina Kamppi

Joidenkin sanojen nykymerkitys on etääntynyt sanan vanhemmasta, hyvinkin konkreettisesta merkityksestä. Näin on käynyt myös verbille käsittää.

Kielimuodot

Lapsia kävi tulemaan

Nina Kamppi

Alkamisesta käytetään tavallisten alkaa- ja ruveta-verbien rinnalla murteittain myös verbiä käydä. Yleensä sillä ilmaistaan jonnekin menemistä ja sieltä palaamista, mutta alun perin verbi on tarkoittanut vain kävellen kulkemista.

Kielimuodot

Irstailla hevosilla kirkkoon

Nina Kamppi

Tällä palstalla esitellään sellaisia murteiden ja nimistön ilmiöitä, jotka asettuvat melko tarkkarajaisille alueille Suomen murrekartalla. Levikkikartat ovat syntyneet Suomen murteiden sanakirjan toimitustyössä.

Kielimuodot

”Kyllä aurinko selkeestin nousi” – mutta sitten meni selvästi pilveen

Nina Kamppi

Moni on viime aikoina kiinnittänyt huomiota siihen, että selkeä on alkanut kielenkäytössä vallata alaa selvältä. …

Artikkeli