Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Kaisa Karppinen

Onko asiakas korvannut potilaan terveydenhuollossa?

Kaisa Karppinen

Terveysvaivoista kärsivää ja niiden vuoksi terveydenhuollon palveluja käyttävää on tavattu kutsua potilaaksi. Yhä useammin puhutaan kuitenkin myös terveydenhuollon asiakkaista. Mistä tässä on kysymys?

Sananvalinta

Kuvan oikeassa reunassa on pylväs, johon on kiinnitetty sairaala-alueen viittoja (esim. Vuodeosastot, Reumatoimisto, Kotihoito, Mielenterveystoimisto, Kriisityöryhmä). Kuvan vasemmassa reunassa ja taustalla on lehdessä olevia puita.

Säädöskielen mies-loppuiset sanat

Kaisa Karppinen

Sukupuolen ja kielen suhteesta on eri näkemyksiä. Toisten mielestä kieli heijastaa ja luo eri tavoin sukupuolten välistä epätasa-arvoa, toisten mielestä kielellinen epätasa-arvo on myytti. Oltiinpa asiasta mitä mieltä tahansa, kielen maskuliinisuus ei ole vain yleiskielen piirre, vaan se on tavallista myös ajantasaisessa säädöskielessä.

Virka- ja lakikieli

Onko kielellinen tasa-arvo utopiaa?

Kaisa Karppinen

Vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo on yhteiskunnassa lisääntynyt, median kielessä se ei juuri näy. Suomen kieltä on pidetty tasa-arvoisena moneen muuhun kieleen verrattuna. Sanomalehtien välittämä mies- ja naiskuva kertoo kuitenkin muuta.

Tunteet ja asenteet