Kysymys: Ennen opetettiin, että kiikari on yksiköllinen sana, mutta nykyään puhutaan kiikareista, vaikka laitteita olisi vain yksi. Mikä on oikein?

Vastaus: Kiikari on alkuaan yksiköllinen sana. Sen pohjana on ruotsin sana kikare, joka on myös yksiköllinen (ruotsin verbi kika = tähystää, tähystellä). Suomen kielessä on alettu kuitenkin vuosien mittaan käyttää yksikön rinnalla myös monikkomuotoa kiikarit. Moni tulkitsee, että laite koostuu kahdesta ”kiikarista”. Asiaan on saattanut vaikuttaa myös englannin kieli, jossa vastaava sana on monikollinen binoculars. Monikollisen rinnakkaiskäytön yhä yleistyttyä Kielitoimiston sanakirjaankin on merkitty kiikari-sanan yhteyteen tieto siitä, että sanaa käytetään myös monikollisena. Voidaan siis sekä katsoa kiikarilla että katsoa kiikareilla.

Yksikkömuodon alkuperäisyydestä kertoo sanaan liittyvä kuvallinen käyttö, jossa ei edelleenkään monikkoa esiinny: Hänellä on uusi työpaikka kiikarissa, Hän on saanut rahakkaan sopimuksen kiikariinsa. Vain yksikössä toimii myös vanha sanaleikki kolmesta peräkkäisestä konjunktiosta: Osta kiikari, sillä näet nimittäin.