Opisto-sanaa taivutetaan yleensä sisäpaikallissijoissa, kun halutaan ilmaista siellä oleskelua. Opiskellaan siis vaikkapa Otavan opistossa mieluummin kuin ”opistolla” ja pyritään Suomen liikemiesten kauppaopistoon eikä ”opistolle”. Poikkeuksellinen on kuitenkin Kätilöopisto, josta voidaan käyttää vakiintuneen käytännön mukaisesti myös ulkopaikallissijaa. Monet helsinkiläiset ovat siis syntyneet Kätilöopistolla.
Ulkopaikallissijojen käyttö on kaikkiaan leviämässä outoihin ympäristöihin. Viimeaikaisista lehdistä poimittuja ovat esimerkiksi seuraavat ilmaukset: ”Nuoret musisoivat konservatoriolla”; ”Markku opiskelee teknillisellä oppilaitoksella”; ”Koivisto sanoo käkättävänsä työhuoneellaan”; ”Christo ja Jeanne-Claude eivät päässeet Amos Andersonin taidemuseolla olevan näyttelynsä avajaisiin”; ”Kello 8:lta aamulla päivystys siirtyy aluesairaalalta keskustaan lääkäritalolle”. Sisä- ja ulkopaikallissijan työnjako on näissä tapauksissa hämärtynyt.
Ilmauksilla ”tavataan koulussa” ja ”tavataan koululla” on merkitysero: tavataan joko koulussa sisällä tai jossakin sen ulkopuolella, esimerkiksi pihalla. Sama merkitysero pätee edellä mainituissa tapauksissa. Nuoret varmaankin musisoivat konservatorion salissa, taiteilijoiden näyttely oli mitä luultavimmin museon sisätiloissa eikä pihamaalla, eikä Koivistokaan varmaan käkättänyt työhuoneensa ulkopuolella. Sisä- ja ulkopaikallissijan valinta ei aina ole ongelmatonta (Stockmannilla mutta Anttilassa, Ylistarolla mutta Alastarossa), mutta varsinkin silloin, kun on puhe rakennuksesta ja toiminnasta, joka tapahtuu selvästi sen sisätiloissa, on sisäpaikallissija useimmiten luontevin.