Kysymys: Miten nimeä Jokkmokk taivutetaan? Kuinka monta k:ta sanan lopussa on?

Vastaus: Suomenkielisten sanojen ja erikoislainojen lailla astevaihtelun alaisia ovat suomalaiset nimet ja ns. sovinnaisnimet (eksonyymit), esim. Utti : Utin, Marokko : Marokon ja Riika : Riian. Vieraskieliset sanat ja nimet eli sitaattilainat eivät mukaudu astevaihteluun.

Kahteen peräkkäiseen konsonanttiin loppuvat nimet kuten Jokkmokk ja Nordkapp taipuvat Jokkmokkissa ja Nordkappissa, vaikka puheessa voikin kuulla astevaihtelullisia muotoja [jokmokissa] ja [nuurdkapissa]. Myös nimi Mississippi on suomen kieleen sellaisenaan omaksuttu sitaattilaina, ja sitä voidaan taivuttaa astevaihteluttomana Mississippin.

Yhteen konsonanttiin loppuvien sitaattilainojen loppukonsonantti ei taivutettaessa kahdennu. Vaikka sanotaan, että ollaan menossa ostoksille ”intersporttiin”, ei ääntöasun loppukonsonantin kahdennusta merkitä kirjoitukseen. Intersport taipuu siis Intersportiin. Sama sääntö koskee sanaa Internet (tai internet), jota taivutetaan Internetiä ja Internetiin. Eri asia on sana netti, joka taipuu astevaihtelullisena netin ja nettiin.