Rautatietä Pasilan asema-aukiolta etelään kuvattuna.
Rataliikennekeskus valvoo rautatieliikennettä valtakunnallisesti. Kuva: Juho Nurmi, 2014. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.

Kysymys

Traffic Management Finlandista tuli 1.1.2021 Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic (usein lyhemmin Fintraffic). Samalla myös rataliikenne- ja tieliikennekeskukset siirtyivät uuden nimen alle.

Kirjoitetaanko näiden keskusten nimet isolla vai pienellä alkukirjaimella? Entä voiko mukaan lisätä paikannimen, jos halutaan tarkentaa, millä paikkakunnalla kyseinen keskus sijaitsee?

Vastaus

Suomessa rautatieliikenteen ohjausta valvoo rataliikennekeskus ja tieliikenteen ohjauksesta vastaa tieliikennekeskus. Nämä keskukset kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, sillä ne ovat valtionyhtiö Fintrafficin alaorganisaatioita. Ne rinnastuvat osastoihin ja muihin yksiköihin, joiden nimet kirjoitetaan yleensä pienellä alkukirjaimella.

Rataliikennekeskuksella on alueellisia ohjauspalvelukeskuksia ja tieliikennekeskuksella neljä toimipistettä. Niihin voi tarvittaessa viitata sijainnin mukaan, esimerkiksi käyttämällä ilmauksia (Fintrafficin) Oulun tieliikennekeskus, tieliikennekeskuksen Tampereen-toimipiste tai rataliikennekeskuksen Kouvolan-ohjauspalvelukeskus.

Isolla alkukirjaimella kirjoitetaan keskus-loppuiset nimet, jotka viittaavat erilliseen virastoon. Tällaisia ovat esimerkiksi Säteilyturvakeskus, Huoltovarmuuskeskus ja Kotimaisten kielten keskus.

Lue lisää iso- ja pienikirjaimisista nimistä Kielitoimiston ohjepankista:

Alkukirjain: Viranomaisten, virastojen ja oppilaitosten nimet(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)