Seuraavassa tekstissä on yhdysmerkkipulmia. Löydätkö seitsemän korjattavaa kohtaa?

Lähde lomalle!

Suunnitteletko ulkomaanmatkaa omin päin? Ota yhteyttä, niin ideoidaan yhdessä toiveisiisi sopiva ohjelma. Matkatoimisto Matka-aitalla on vuosien kokemus ryhmä-, kokous-, virkistys- ja riemulomista – mikään ei ole meille vierasta. Palveluissamme on hinta/laatu -suhde kohdallaan. Etsimme aina asiakkaallemme edullisimman vaihtoehdon. Kun keräät 10-hengen ryhmän, saat myös ryhmäetumme hyödyksesi.

Kiinnostaako kulttuuri vai haluatko kohottaa kuntoa etelän lämmössä? Järjestämme myös valmiiksi suunniteltuja teemamatkoja. Tutustu tarjontaamme! Tässä yksi esimerkki:

Kuntoloma Mallorcalla 19.4.-3.5.2008

Nauti Mallorcan keväästä kuntoillen ja luonnossa patikoiden. Majoitus tasokkaassa Miramar -hotellissa, jossa on kuntosali, uima-allas ja tenniskenttä. Lähde patikkaretkelle kokeneen oppaamme johdolla tai vuokraa auto ja tutki saarta omin päin. Yhteistyökumppanimme Euro-Car -autonvuokraamo myöntää asiakkaillemme mukavan alennuksen. Hotellissa toimiva tenavakerho järjestää riemukasta ohjelmaa 3–7 -vuotiaille lapsille.

Vastaukset

1 ja 2) Palveluissamme on hinta-laatusuhde (tai hinta–laatu-suhde) kohdallaan. Ilmauksessa ”hinta/laatu suhde” on kaksi korjattavaa kohtaa: vinoviivaa (eli kauttaviivaa) ei suositella rinnasteisten osien erottimeksi, vaan osien välillä käytetään yhdysmerkkiä ja rakenteen jälkiosa (suhde) kirjoitetaan kiinni alkuosaan (hinta-laatusuhde). Toinen tapa on erottaa rinnasteiset osat ajatusviivalla ja liittää jälkiosa alkuun yhdysmerkillä (hinta–laatu-suhde).

3) Kun keräät 10 hengen ryhmän, – –. Ilmaus 10 hengen ei ole yhdyssana (sen huomaa, kun kirjoittaa numeron kirjaimin: kymmenen hengen), joten yhdysmerkkiä ei tarvita. Kirjoitusasu ”10-hengen” on virheellinen. Ilman yhdysmerkkiä samoin esim. 10 vuotta, 2 hengen huone, 4 viljan sämpylä.

4) Kuntoloma Mallorcalla 19.4.–3.5.2008 Päivämäärien väliin tarvitaan yhdysmerkkiä pitempi viiva eli ajatusviiva.

5) Majoitus tasokkaassa Miramar-hotellissa, jossa – –. Yhdysmerkin eteen ei tule välilyöntiä, koska rakenteen alkuosa ei ole sanaliitto eli useamman, erilleen kirjoitettavan sanan ryhmä.

6) Yhteistyökumppanimme Euro-Car-autonvuokraamo – –. Rakenteen alkuosa Euro-Car ei ole sanaliitto, koska sanoja yhdistää yhdysmerkki. Siksi jälkimmäisen yhdysmerkin eteen ei tule välilyöntiä.

7) – – ohjelmaa 3–7-vuotiaille lapsille. Selitys on sama kuin edellä: rakennetta 3–7 ei katsota sanaliitoksi, koska numeroiden välissä on viiva (tässä ajatusviiva). Siksi yhdysmerkin eteen ei tule välilyöntiä. Samoin 7-vuotias (vrt. 3–7 vuotta, 7 vuotta).

Yhdysmerkin ja ajatusviivan käytöstä on ohjeita mm. Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaassa (s. 37–41 ja 236–242), Kielikelloissa 3/1998 ja 2/2006.