Siirry sisältöön
Yliopiston kahvila, jossa on kyltti "Agoran koufeičuppuine".

Karjalan kieli ja karjalankieliset Suomessa 2020-luvun puolivälissä

Lotta Jalava, Outi Tánczos

Karjalan kieli on yksi Suomen kotoperäisistä kielistä. Keitä karjalankieliset ovat, ja missä tilanteissa kieltä nykyisin käytetään Suomessa? Tätä on selvitetty kyselytutkimuksella vuonna 2010 ja uudelleen vuonna 2024. Tulosten vertailu osoittaa, että karjalankielisten motivaatio kielen käyttämiseen on vahvistunut ja asenneilmapiiri on myönteinen. Tästä tilanteesta on hyvä lähteä toteuttamaan uutta karjalan kielen elvytysohjelmaa.

Vähemmistökielet

Tiekyltti, jossa lukee norjaksi Brenna, pohjoissaameksi Breannjá ja kveeniksi Prännä. Taustalla pohjoisnorjalaista maisemaa.

Mitä kveenille kuuluu?

7.5.2025 Antti Saloranta, Leena Maria Heikkola

Vähemmistökielet

Mustalle paperille piirretty pään siluetti, jonka sisällä on punaista johtoa kerällä.

Tekoäly ja keinoäly

7.5.2025 Ilona Paajanen

Sananvalinta

Risteäviä raiteita Pasilan ratapihalla.

Kai vielä kohdataan?

23.4.2025 Erkki Lyytikäinen

Taivutus ja johtaminen

Piirros, jossa on kaksi naishahmoa, toinen kuvattuna edestä, toinen sivulta. Taustalla puita, pensaita, kivikkoa ja vesistö. Kuvan alareunassa on teksti "Naisten vaatteen parsi Jääskessä".

Navetan parsia ja puheenparsia

23.4.2025 Silja Pirkola

Murteet ja slangi

Kuvitteellinen kerrostalon nimitaulu, jossa ylhäällä "Rappu A" ja alla nimet Aurtola, Hembacka, Juurto & Rompio, Korkeinen, Ösund-Kairila, Haapokangas, Muurimo, Telkko & Idskär. Nimet on poimittu Ehdotuksia uusiksi sukunimiksi -julkaisusta 26.3.2025.

Harkitsetko sukunimen muuttamista?

27.3.2025 Sirkka Paikkala

Henkilönnimet

Kielikello uudistui keväällä 2024. Tuolloin päivitettiin niin lehden ulkoasua ja toiminnallisuuksia kuin julkaisurytmiäkin. Lisäksi pelkistetystä ilmestymisviestistä tehtiin visuaalisesti monipuolisempi uutiskirje. Näistä muutoksista on nyt kulunut vuosi. Uusi arki on ottanut muotonsa, ja juttuja julkaistaan tätä nykyä parin viikon välein. Kotus-blogissa avataan verkkolehden uudistuksen taustaa ja kuvataan toimitustyötä. Muistella kelpaa myös Kielikellon aiempia vaiheita.

Henna Leskelä: Uudistunut Kielikello elää ja voi hyvin (Kotus-blogi 27.3.2025)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Sari Maamies: Vihkosesta verkkolehdeksi (Kielikello 4/2023)


Kielikellon uutiskirje

Kielikellon uutiskirjeeseen kootaan edeltävien kuukausien aikana julkaistut jutut. Kirjeessä nostetaan esille myös muita ajankohtaisia kieliasioita sekä lehden mittavan arkiston aarteita. Uutiskirje lähetetään nelisen kertaa vuodessa – liity lähes 25 000 tilaajan joukkoon!

Tilaa Kielikellon uutiskirje

Kielineuvonnan palvelut

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat vastaavat kielenkäyttäjiä askarruttaviin kieli- ja nimikysymyksiin puhelimitse ja kysymyslomakkeella sähköpostitse. Kielen-, nimistön- ja virkakielenhuollon kysymyksille on erilliset neuvontapalvelut.

Katso neuvonnan yhteystiedot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)


Ajankohtaista Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivustolla