Siirry sisältöön
Kahvipöytä puutarhassa. Pöydällä on kahvikuppi, pulla, pikkuleipiä, sokerinpaloja ja maljakko, jossa on ruusuja. Lisäksi pöydän vieressä on ruusupensas.

Pan ny ottajen

Minna Salonen

Suomen murteiden sana-arkistossa on tuhansia tietoja panna-verbistä. Niiden joukosta löytyy sekä yleiskieleenkin kuuluvia että lähinnä vain murteissa tunnettuja sanan käyttötapoja.

Murteet ja slangi

Festivaaliyleisöä sivulta kuvattuna. Kuvassa näkyy kasvoja ja ilmaan nostettuja käsiä, taustalla jonkinlainen kontti, parakki tms.

Suosikkifestarisi on täällä taas!

14.6.2024 Henna Makkonen-Craig

Sanonnat ja fraasit

Värikkäitä palapelin paloja ja kahden ihmisen kädet, jotka sovittelevat paloja yhteen.

Kenen kieltä, kenen normeja?

29.5.2024 Riitta Korhonen

Yleiskieli ja puhekieli

Pitkiä penkkirivejä kuvattuna takaapäin. Penkeillä istuu kymmeniä ihmisiä, joilla on erivärisiä sateenvarjoja.

Kuka käyttää ”alkaa tekemään” -rakennetta?

29.5.2024 Henri Satokangas

Tunteet ja asenteet

Fäbodantien ja Pörkenäsintien risteys Pietarsaaressa. Kuva on otettu kesällä auton ikkunasta, etualalla on kaislikkoa ja taustalla maalaistaloja. Taivas on puolipilvinen.

Tylsä nimi on paras nimi

15.5.2024 Bianca Ortiz Holmberg

Nimistönsuunnittelu ja -huolto

Tyyni meri ja puolipilvinen taivas. Etualalla pari pitkää aaltoa ja vähän kuohua.

Maineen maininkeja

18.4.2024 Kirsti Aapala

Murteet ja slangi

Takaapäin, hieman kauempaa kuvattu ihminen kävelemässä pitkospuita kesäisessä Kurjenrahkan kansallispuistossa. Etualalla kirkkaanvihreitä koivuja, maassa tupasvillaa.

Jokamiehenoikeuksista jokaisenoikeuksiin

27.3.2024 Tytti Nurminen

Sananvalinta

Kielikello on siirtynyt jatkuvaan julkaisutahtiin. Kaikki uudistuksen jälkeen julkaistut jutut löydät hakutulossivulta: Vuonna 2024 ilmestyneet jutut


Kielikello siirrettiin uudelle julkaisualustalle maaliskuussa 2024. Aineiston siirrosta on aiheutunut muutoksia ja virheitä muun muassa tekstien ja taulukoiden asetteluun ja linkkeihin. Kaikkia artikkeleita ei ole myöskään ehditty vielä luokitella aiheenmukaisiin kategorioihin. Pyrimme korjaamaan näitä puutteita mahdollisimman nopeasti. Pahoittelemme tilannetta!

Kielineuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat vastaavat kielenkäyttäjiä askarruttaviin kieli- ja nimikysymyksiin puhelimitse ja kysymyslomakkeella sähköpostitse. Kielen-, nimistön- ja virkakielenhuollon kysymyksille on erilliset neuvontapalvelut.

Kieli- ja nimineuvonnan yhteystiedot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Hyvän virkakielen maksuttomat verkkokurssit

Kaikille avoimet Hyvä virkakieli -kurssit voi suorittaa itsenäisesti verkossa. Kurssipaketin tavoitteena on innostaa osallistujia parantamaan etenkin julkishallinnon tekstejä ja kielenkäyttöä. Kursseilta saa apua siihen, kuinka kirjoitetaan asiallinen, selkeä ja ymmärrettävä teksti.

Hyvän virkakielen verkkokurssipaketti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)


Ajankohtaista Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla