Siirry sisältöön
Värikkäitä palapelin paloja ja kahden ihmisen kädet, jotka sovittelevat paloja yhteen.

Kenen kieltä, kenen normeja?

Riitta Korhonen

Ovatko yleiskielen normit liian lepsuja vai liian tiukkoja? Mitä normia pitäisi muuttaa? Tällaisiin kysymyksiin sai vastata Kotimaisten kielten keskuksen kyselyssä tammikuussa 2024.

Yleiskieli ja puhekieli

Pitkiä penkkirivejä kuvattuna takaapäin. Penkeillä istuu kymmeniä ihmisiä, joilla on erivärisiä sateenvarjoja.

Kuka käyttää ”alkaa tekemään” -rakennetta?

29.5.2024 Henri Satokangas

Tunteet ja asenteet

Fäbodantien ja Pörkenäsintien risteys Pietarsaaressa. Kuva on otettu kesällä auton ikkunasta, etualalla on kaislikkoa ja taustalla maalaistaloja. Taivas on puolipilvinen.

Tylsä nimi on paras nimi

15.5.2024 Bianca Ortiz Holmberg

Nimistönsuunnittelu ja -huolto

Tyyni meri ja puolipilvinen taivas. Etualalla pari pitkää aaltoa ja vähän kuohua.

Maineen maininkeja

18.4.2024 Kirsti Aapala

Murteet ja slangi

Euroopan parlamentin edustajia koolla Brysselissä huhtikuussa 2024. Salissa on äänestys meneillään, minkä takia osa kuvan henkilöistä viittaa.

EU-vaalit, eurovaalit vai jotain muuta?

18.4.2024 Henna Makkonen-Craig

Sananvalinta

Muistikirja, johon on kirjoitettu "vaikka vaikuttava aine olisi eri?", "erillä tavoin onnellinen" ja "otsikon fontti on eri kuin". Kuvan alareunassa on kynää pitelevä käsi.

Erissä maailmoissa

10.4.2024 Reeta Östberg

Substantiivit, adjektiivit ja pronominit

Takaapäin, hieman kauempaa kuvattu ihminen kävelemässä pitkospuita kesäisessä Kurjenrahkan kansallispuistossa. Etualalla kirkkaanvihreitä koivuja, maassa tupasvillaa.

Jokamiehenoikeuksista jokaisenoikeuksiin

27.3.2024 Tytti Nurminen

Sananvalinta

Kielikello on siirtynyt jatkuvaan julkaisutahtiin. Kaikki uudistuksen jälkeen julkaistut jutut löydät hakutulossivulta: Vuonna 2024 ilmestyneet jutut


Kielikello siirrettiin uudelle julkaisualustalle maaliskuussa 2024. Aineiston siirrosta on aiheutunut muutoksia ja virheitä muun muassa tekstien ja taulukoiden asetteluun ja linkkeihin. Kaikkia artikkeleita ei ole myöskään ehditty vielä luokitella aiheenmukaisiin kategorioihin. Pyrimme korjaamaan näitä puutteita mahdollisimman nopeasti. Pahoittelemme tilannetta!

Kielineuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat vastaavat kielenkäyttäjiä askarruttaviin kieli- ja nimikysymyksiin puhelimitse ja kysymyslomakkeella sähköpostitse. Kielen-, nimistön- ja virkakielenhuollon kysymyksille on erilliset neuvontapalvelut.

Kieli- ja nimineuvonnan yhteystiedot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Hyvän virkakielen maksuttomat verkkokurssit

Kaikille avoimet Hyvä virkakieli -kurssit voi suorittaa itsenäisesti verkossa. Kurssipaketin tavoitteena on innostaa osallistujia parantamaan etenkin julkishallinnon tekstejä ja kielenkäyttöä. Kursseilta saa apua siihen, kuinka kirjoitetaan asiallinen, selkeä ja ymmärrettävä teksti.

Hyvän virkakielen verkkokurssipaketti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)


Ajankohtaista Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla