Siirry sisältöön
Muistikirja, johon on kirjoitettu "vaikka vaikuttava aine olisi eri?", "erillä tavoin onnellinen" ja "otsikon fontti on eri kuin". Kuvan alareunassa on kynää pitelevä käsi.

Erissä maailmoissa – voiko eri-sana taipua?

Reeta Östberg

Yleiskielessä sana eri esiintyy substantiivin edellä eikä sitä taivuteta (esimerkiksi eri syistä). Sanaa käytetään kuitenkin myös suositusten vastaisesti (merkitys on eri, erillä tavalla).

Substantiivit, adjektiivit ja pronominit

Takaapäin, hieman kauempaa kuvattu ihminen kävelemässä pitkospuita kesäisessä Kurjenrahkan kansallispuistossa. Etualalla kirkkaanvihreitä koivuja, maassa tupasvillaa.

Jokamiehenoikeuksista jokaisenoikeuksiin

27.3.2024 Tytti Nurminen

Sananvalinta

Pöydällä papereita, joissa oleva teksti näkyy epätarkasti. Paperien päällä silmälasit.

Yritysvastuu ja sopimukset: kieliteoista käytäntöön

14.3.2024 Helena Haapio, Anne Ketola

Kieli ja työelämä

Kollaasi vanhojen Kielikello-lehtien kansista.

Uudessa kuosissa

14.3.2024 Sari Maamies

Toimitukselta

Tummansininen tausta, jossa on alhaalla keltaisia laatikoita ja vasemmassa ylänurkassa kuvataan vielä tummemmalla sinisellä jonkinlaista verkostoa. Oikealla on samantyyppinen verkosto, mutta valkoinen ja aivojen muotoinen.

Espanjassa virkakielitalkoissa on mukana myös tekoäly

14.3.2024 Frida Ahonen

Selkeä kieli ja selkokieli

"Kielitoimiston huomioon" Ylempi rivi: Niistävä ihminen, jonka alla lukee "Nenäliina on liian suora käännös 'nästyykistä', ehdotamme tilalle sanaa nenästin!" Kuljettaja ja henkilöauto, jonka alla lukee "Auto on vierasperäinen sana. Miksei vaikkapa meniö (esim. 'hän tuli meniöllä')". Linja-auto, joka on täynnä ihmisiä ja jonka alla lukee "'Linja' ei myöskään ole alkuperäistä suomea. Linja-auto olisi siis kimppameniö. Ja kaupunkibussi lyhyesti ja ytimekkäästi täpö". Alempi rivi: Pystynaulakko, jossa on kolme silinteriä ja jonka alla lukee "Politiikka: kekkoilu" ja "Ulkopolitiikka: kekkalointi". Erilleen rajattu ruutu kolmesta soittimesta: "Entä miksei Kielitoimisto ole hyväksynyt teekkarien jo pari vuosikymmentä sitten ehdottamia soitinnimen suomennoksia – – Kontrabasso: jättisahio. Klarinetti: moniläpiö. Sello: haarasoipio." Ruudussa myös kolme hahmoa soittamassa mainittuja soittimia.

Haarasoipio vielä kerran

14.3.2024 Kalevi Koukkunen

Sanojen taustaa

Alexander Stubb ja Suzanne Innes-Stubb Presidentinlinnan pihalla, taustalla henkilökuntaa.

Alexander-nimen tavutus

14.3.2024 Henna Makkonen-Craig

Henkilönnimet

Kielikello on siirretty uudelle julkaisualustalle maaliskuussa 2024. Aineiston siirrosta on aiheutunut muutoksia ja virheitä muun muassa tekstien ja taulukoiden asetteluun ja viivojen pituuksiin. Kaikkia artikkeleita ei ole myöskään ehditty vielä luokitella aiheenmukaisiin kategorioihin. Pyrimme korjaamaan näitä puutteita mahdollisimman nopeasti. Pahoittelemme tilannetta!

Kielineuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat vastaavat kielenkäyttäjiä askarruttaviin kieli- ja nimikysymyksiin puhelimitse ja kysymyslomakkeella sähköpostitse. Kielen-, nimistön- ja virkakielenhuollon kysymyksille on erilliset neuvontapalvelut.

Kieli- ja nimineuvonnan yhteystiedot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Hyvän virkakielen maksuttomat verkkokurssit

Kaikille avoimet Hyvä virkakieli -kurssit voi suorittaa itsenäisesti verkossa. Kurssipaketin tavoitteena on innostaa osallistujia parantamaan etenkin julkishallinnon tekstejä ja kielenkäyttöä. Kursseilta saa apua siihen, kuinka kirjoitetaan asiallinen, selkeä ja ymmärrettävä teksti.

Hyvän virkakielen verkkokurssipaketti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)


Ajankohtaista Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla